Időjárás állomás (Renkforce WH2600) integráció

Módosítva ekkor Fri, 02 Jun 2023 ekkor: 03:36 PM

Időjárás állomás (Renkforce WH2600) integráció a Chameleon konfigurációs felületen keresztül


  1. Konfigurációs felületen keresztül elérjük az időjárás állomás integrálására szolgáló felületet:

  2. Fixáljuk az időjárás állomás IP címét a router (hálózati eszköz) DHCP szerverén keresztül:

    • Erre azért van szükség, hogy router leállás, vagy az időjárás állomás hosszabb leállása esetén ne kaphassa meg más hálózatra csatlakozó eszköz az integrációhoz szüksége IP címet.

  3. A fixált IP címet beírjuk a konfigurációs felületbe:


    • Address – Az eszköz IP címe 

    • Refresh Interval in Seconds - Ennyi időnként fogja lekérdezni a controller az eszközből az adatokat  

    • A frissítési időtartam akármi lehet, de legalább 5 másodperc legyen (ne terheljük túl fölösleges kérésekkel a hálózatot). Az időjárás állomás (kültéri) egyébként 16 másodpercenként küldi le a frissített adatokat a beltéri egységének, amely így továbbítja azt az internet felé. 5 másodperc a fentebbi képen már arra vonatkozik, hogy milyen időközönként kérjük le a beltéri egységben tárolt adatokat, mivel a kültéri és a beltéri egység közötti információcserét nem tudjuk befolyásolni. Ezek alapján a Chameleonnak is elég lenne körülbelül 20 másodpercenként lekérni az adatokat, hogy minden egyes frissítésnél új adatokat lássunk.

  4. Miután beállítottuk a fixált IP címet az integrációs felületen, meg fog jelenni egy Virtuális eszköz a konfigurációs felület Devices lapján, mely az időjárás állomás nevén van.


  • A Details gombot lenyitva virtuális digitális bemenetek (17db) nyílnak le.
  • Fontos, hogy nem szabad az elsőtől elkezdeni véletlenszerűen beállítani a bemeneteket eső, fény, szél stb. érzékelésére. Adott sorszámú bemenet, csak adott adatot képes olvasni. Segítséget nyújt nekünk abban a rendszer, hogy feliratozva van melyik bemenet mire használható. Az 1-es bemenet a következőképpen alakul:



  • Látjuk, hogy ez a bemenet csak beltéri hőmérsékletet képes olvasni, amelyet egyébként az időjárás állomás beltéri egysége mér.

  • Az 5-ös bemenet például a kültéri hőmérsékletet méri. Amennyiben szükségünk van az adott értékre, Connectedre állítjuk alul a bemenetet, és megadunk az értéknek mértékegységet, hogy az applikációban is jól jelenjen meg a mért érték (nem szabad elfelejteni a lokációt, eszköz típust és kategóriát sem beállítani, mint akármelyik más Chameleon eszköz esetében):



    • Egészen addig csináljuk ezeket bemenet konfigurálásokat, amíg az összes, számunkra fontos mért értékek meg nem jelennek. Az 5 leginkább használt bemenet az:
      1. 5-ös sorszámú: Kültéri hőmérséklet [°C]
      2. 6-os sorszámú: Kültéri páratartalom [%]
      3. 8-as sorszámú: Szélsebesség [km/h]
      4. 10-es sorszámú: Fényintenzitás [w^2/m vagy lux] Időjárás állomás felületén állítandó a kívánt mérték, amelyben a következő képek nyújtanak segítséget:



      5. 13-mas sorszámú: Órában esett eső: [mm]



A mért értékek finomhangolását az időjárás állomás webfelületén lehet elvégezni, segítség:

Manual for Renkforce WH2600


Felmerülő hibalehetőségek: 

Előfordulhat, hogy a beállítás után a külső eszközök által kibocsátott jel nem jut el a megfelelő belső eszközhöz pl. egy alumínium redőny miatt. Ebben az esetben az egyetlen megoldást az eszközök áthelyezése fogja jelenteni, elsősorban a beltéri egységet érdemes mozgatni. 


Példák automatizációra:   

Vihar esetén egy bizonyos szélsebesség fölött szeretnénk a redőnyöket lehúzni, vagy akár erősebb széllökések esetén is. Ehhez az eszközlistából a Weather Station-t kiválasztva a megfelelő adatokat tartalmazó részleget szeretnénk megnyitni. Jelen esetben ez a 8. és a 9. ponton lévő szélméréssel kapcsolatos portok lesznek azok, amiket be kell állítani (Név, kategória stb.). 


  


Ekkor az AUTOMATIONS -> TRIGGER BASED menüpontra navigálva beállíthatunk egy atuomatizációt. 


 


A jobb oldalon lévő TRIGGERS alatt lévő SELECT gombra kattintva megjelenik a választható történések listája. 


  

  


Ezt követően az ADD NOW után már használhatjuk is TRIGGER-ként. 

A naplemente és napfelkelte pontos időpontjáról is kaphatunk információt, ez alapján indíthatunk redőny fel- és lehúzásokat.  

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani