Integrations

Módosítva ekkor Tue, 28 Mar 2023 ekkor: 11:49 AM

REST API

A REST API engedélyezésével lehetővé tudjuk tenni, hogy külső eszközök le tudják Interneten keresztül kérdezni az eszközök állapotát, valamint utasításokat tudjanak küldeni. Az “Authorization” szekció alatt látható egy “API key” ezt a kulcsot kell a HTTP kérések fejlécében elküldeni, hogy a rendszer elfogadja a kérést.

Az oldalon található pontos leírás, hogy a két API végpontot hogyan lehet felhasználni, hiba esetén milyen választ küld a rendszer. Az URL-ekhez szükséges state register azonosítót úgy tudhatjuk meg, ha a “Devices” menüpont alatt az irányítani kívánt regiszter fölé húzzuk az egérmutatót.

RS-232 (Loxone)

A Chameleon központon található egy RS-232 kommunikációra képes soros port. A kommunikációhoz 19200-as baud sebességet, 8 adatbitet, paritás nélkül, 1 stop bittel használ.

Ezen a porton beérkező minden üzenetet feldolgoz a rendszer, valamint alap beállítással ezen a porton minden regiszter változást ki is küld “{Azonosító} {Érték}\n” formátumban. Ha az üzenetek kiküldésére nincsen szükségünk (például riasztó integrációhoz használjuk és nem szeretnénk fölösleges üzenetekkel terhelni a riasztó központot), akkor ezt le tudjuk tiltani.

A rendszer képes ASCII és Bináris kódok kiküldésére is (virtuális eszközök segítségével, amit a “Create new virtual devices” szekció alatt fogunk tárgyalni), illetve a speciális kataktereket a “Custom protocol” alatt részletezi az oldal.

Ha a Chameleon rendszert Loxone rendszerhez szeretnénk sorosporton csatlakoztatni, akkor a Chameleonban beállított regisztereket könnyen át tudjuk emelni a Loxone konfigurációs fájlba. Ehhez arra van szükségünk, hogy a Chameleon rendszerben minden el legyen nevezve és elhelyezve helyiségbe, valamint a Loxone konfigurációs fájlban fel legyen véve egy RS-232 kiegészítő( és el is legyen mentve). A Chameleon rendszer a konfigurációs fájlban található első ilyen eszköz alá fogja a szenzorokat és aktorokat elhelyezni.

Connect to Google Home

Ebben a menüpontban tudunk Google Home rendszerünkhöz csatlakozni, ha a menüpont alatti utasításokat követjük.

Your serial is: 5a4bdc2c Your username is: system@chameleon.sh

Refresh device list: Ezt a gombot kell megnyomni, ha változás történik az eszközeink konfigurációjában és szeretnénk ezeket a változásokat kihirdetni a Google Home felé.

Connect to HomeKit

Valamelyik almás eszközünkön, a Homekit app-ban keressünk új eszközt és csatlakoztassuk a Chameleon coontroller a xxx-yy-zzz formátumú kóddal.

Refresh Homekit device database: Ezt a gombot kell megnyomni, ha változás történik az eszközeink konfigurációjában és szeretnénk ezeket a változásokat kihirdetni a Homekit felé. Reset Homekit: Ezt csak akkor válasszuk, ha teljesen elölről szeretnénk kezdeni a Homekit integrációt, minden ezzel kapcsolatos korábbi beállítás el fog veszni,

Connect to Alexa

Az Alexa app-ban indítsunk keresést vagy mondjuk Alexának: “Alexa, discover devices!”

Refresh Alexa device database: Ezt a gombot kell megnyomni, ha változás történik az eszközeink konfigurációjában és szeretnénk ezeket a változásokat kihirdetni Alexa felé.

Connect to NGBS iCON 1/2

Az NGBS i-CON vezérlők közül a master-t kell a helyi hálózatra csatlakoztatni, a config-site-on pedig megadni az IP címét és a portot (alapbeállítás: 502).

Create new virtual device

Olyan virtuális eszközöket (dimmer, shutter, switch, digital input 32) tudunk létrehozni, amelyekhez nem tartoznak fizikai eszközök. Ezeket felhasználhatjuk automatizációkban állapottárolásra vagy olyan eszközök vezérlésére, amelyek http kérésekkel kommunikálnak. A kommunikáció előzetes azonosításhoz köthető (Basic vagy OAuth Bearer token).

Ha létrehoztuk a virtuális eszközt, akkor azt beállítani a Devices listában tudjuk. Álljon itt példaként a Virtual switch konfigurációja:

Name, LOcation, Device, Category, Icon, Connected: mint várhol máshol HTTP On URL: Ezt fogja a rendszer kiküldeni az On→Off állapotváltáskor. HTTP Off URL: Ezt fogja a rendszer kiküldeni az On→Off állapotváltáskor. HTTP send message: HTTP method: Értelemszerűen. Serial On cmd: Ezt fogja a rendszer kiküldeni az On→Off állapotváltáskor a soros integráción. Serial Off cmd: Ezt fogja a rendszer kiküldeni az On→Off állapotváltáskor a soros integráción.

Doorphones, cameras, streams

Itt két nagyon hasonló dolgot tudunk csinálni:

  • IP kamerák video stream-jét vesszük fel, hogy a mobilapp-ban meg tudjuk jeleníteni,
  • IP kaputelefonokat tudunk beállítani

Az IP kamerák képének beállítása tulajdonképpen úgy történik, h nem mindent töltünk ki, amit egy kaputelefonnál kitöltenénk.

Egy-egy stream külön blokként jelenik meg az oldalon. Az ikonok azt jelzik, hogy milyen funkciókat társítottunk a stream-hez, ha minden konfigurációs mezőt kitöltóünk, akkor minden ikon aktív lesz. A Call endpoint az az API végpont, amire ha hivatkozunk külső rendszerből, akkor aktiválódik a kaputelefon hívás, tehát ezt kell beállítani egy kaputelefonban a Call event mellé. A controller csak akkor generál ilyen endpoint-ot, ha megadtunk SIP címet.

Új eszközt az Add new stream ikonra kattintással lehet létrehozni.

Egy-egy eszköz beállításainál a következő lehetőségeink vannak:

Location: Ugyanúgy egy “helyiséget” tudunk kiválasztani, mint máshol, ami lehet Outside vagy felvehetjük a kapukat külön is. Remote address: kavülről is elérhető video stream URL, lehet rtsp vagy http (mjpeg), port forward szükséges Local adderss: ugyanaz, mint a fenti, csak helyi IP cím, amikor akkor fog használni a rendszer, ha otthon vagyunk Snapshot address: olyan URL, amire a kamera állóképet ad (.jpg), ez töltődik be előnézetben SIP address: sip:user@proxy formátumú SIP URL, amivel a kaputelefon hangja elérhető. Ez lehet direktben a kaputelefon is és lehet helyi vagy publikus SIP szolgáltató is. Bell button: Ha a kaputelefon sajátján kívül van külön csengő gombunk, esetleg mozgásérzékelőnk, akkor itt adhatjuk meg. Bell relay (output): A belső csengő reléje vagy olyan virtuális relé, amely pl. IP-n valamiolyen hanglejátszást indít el. Driveway opener relay: Ezt a kimenetet aktiválja a controller, amikor az app-ban az ajtót nyitjuk.

Kaputelefonok beállítását lásd még itt: Kaputelefonok beállítása

Weather station (Renkforce WH2600)

Egyelőre csak ez a típus támogatott.

Address: Az eszköz IP címe. Nyilván fix IP-re van szükség, vagy az eszközben vagy a DHCP szerverben fix-re állítva.

Refresh interval in seconds: Ennyi időnként fogja lekérdezni a controller az eszközből az adatokat.

Sensibo (Air Conditioning)

API key: A Sensibo mobilalkalmazásában kapott API key-t kell ide beírni.

Uponor

A Search for devices gombra kattintva a controller megkeresi a vele egy hálózaton lévő Uponor rendszereket. Ha vezetékes és vezeték nélküli hálózaton is fent van az Uponor, akkor két IP címet is ki fog írni.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani