System

Módosítva ekkor Thu, 18 Aug 2022 ekkor: 10:38 AM

Debug, Logs

Haladó felhasználóknak, a rendszer naplófájljait lehet itt megnézni. Csak memóriában van meg, SD kártyára nem írja a rendszer, így ki-bekapcsoláskor elvész. A CAN és LS kommunikáció is követhető, regiszter szinten.

Users

Itt kezelhetők a rendszerben található felhasználók. Ezekkel a felhasználókkal tudunk a config site-ra bejelentkezni, vlaamint a mobilalkalmazásban is ezt fogja azonosításra használni a rendszer. A név szimplán megjelenítési opciót lát el. A jelszónál annyi megkötés van, hogy legalább 8 kataker hosszúnak kell lennie.

Backup & Restore

Ebben a menüpontban lehet a rendszerről biztonsági mentést készíteni, visszaállítani egy előző mentést, vagy teljesen letörölni a rendszer beállításait.

A “Backup” gomb megnyomásakor felugrik egy párbeszéd ablak, ahol megadhatjuk, hogy a biztonsági mentést, hova szertnénk a gépünkön lementeni. A “Restore” szekció alatt tudjuk betallózni az előzőleg lementett biztonsági mentésünket és visszatölteni a rendszerbe. Ezek után a rendszer újra fogja indítani magát. Ha a bejelentkezési adatok eltérőek a két konfigurációban, akkor előfordulhat, hogy a config-site-on újra be kell jelentkezni. A “Reset everything” gomb töröl minden beállítást és a kezdeti, gyári állapotot tölti vissza.

Controller Update

Ebben a menüpontban tudjuk frissíteni a központunkon futó szoftver verzióját 2.8.3-as verziótól felfelé, ezt megelőző verziók esetén még SD kártya cserével tudjuk frissíteni. A menübe lépéskor automatikusan lefut egy ellenőrzés, hogy a legfrissebb verzión vagyunk-e. Ha elérhető frissítés, akkor az “Updates available” alatt kilistázza, hogy milyen változtatások történtek.

Az “Update” gombra kattintva a rendszer letölti a szükséges fájlokat, feltelepíti azokat, majd újraindítja a központon futó szoftvert.

Firmware update

Ebben a menüben tudjuk a rendszerünkre csatlakoztatott eszközök hardver kódját (firmware) frissíteni. Érdemes ezeket még telepítés előtt ellenőrizni, hogy a beállításokat már a lehető legfrissebb kóddal tegyük meg. Minden firmware elérhető a következő linken: http://cloud.chameleon-smarthome.com/

A rendszer kilistázza az elérhető eszközöket. A listában megjeleníti az eszköz gyári számát és a jelenleg rajta futó firmware verziót. Az alsó sorban az általunk adott elnevezés és a hardver verziója szerepel. Az utóbbi azért fontos, mert frissítés esetén figyelnünk kell arra, hogy melyik firmware-t töltjük az eszközre (nem is enged nem kompatibilis kódot feltölteni a rendszer).

Az első két számjegyet nézzük: az 1.4.x-es hardver verzióra az 1.4.y-os firmware mehet fel.

Ha betallózunk egy firmware fájlt, akkor a listából kiemeli azokat az eszközöket, amelyekre feltölthető a kód. A lisában a slider segítségével választhatjuk ki, hogy melyikeket szeretnénk frissíteni. A kiválasztás után a lista alján tudjuk elkezdeni a frissítést. Abban az esetben, ha másik firmware fájlt szeretnénk választani a “Start over” gombra kattintva tölthetünk fel újat. Amíg nem végzett a frissítésekkel, addig ne navigáljunk el az oldalról. Amíg az eszköz programkódot kap, addig nem használható.

A CAN buszon (a DIN sínes eszközökre gyorsabban felmegy egy firmware és kisebb eséllyel fut hibára. LS buszon lassúbb a feltöltés és gyakran fut hibára (hiába írja azt, hogy Succesful), ami egyelőre a rendszer sajnos nem figyelmeztet, nekünk kell utólag ellenőrizni, akár a Devices listában, akár itt a Firmware upgrade listában.

Firmware frissíteni mindig érdemes, ha van újabb verzió, de nem kötelező, csak stabilitási problémák vagy bármilyen hibás működés esetén.

Restart Services

Ezzel a menüponttal tudjuk újraindítani a Chameleon központon futó szoftvert. Nem indítja újra a teljes operációs rendszert, ahhoz tápelvételre van szükség.

System status

A controller újraindítása óta eltelt időt (uptime) és a rendszer terheltségét (load) arja ki.

Remote Access

Alapértelmezetten a rendszer a csatlakozik a Chameleon szervereire, hogy elérhető legyen a rendszer a lokális hálózaton kívülről is (így működik a mobil alkalmazás is, valamint a Chameleon munkatársai ezen a hozzáférésen keresztül tudnak távoli segítséget nyújtani) Ha letiltjuk a hozzáférést, akkor a távoli hozzáférést saját magunknak kell beállítani (saját VPN, port forward, stb)

Network

A controllerben nincs fix (statikus) IP cím beállítási lehetőség. Ezt a router DHCP konfigurációjában tudjuk megtenni, ha szeretnénk, de a rendszer működése szempontjából általában nincs jelentősége. Akkor van szükség statikusan hozzárendelt IP címre, ha

  • mindig ugyanazon IP címen elérni a config site-ot,
  • pl. http alapú integrációknál hivatkozunk a controller IP címére

A controllerben található egy wifi modul is, amivel csatlakoztatható az internetre. A “Network Status” alatt látható, hogy az ethernet valamint a wifi portja csatlakoztatva van-e a hálózatra és milyen IP címet kap ott.

Az “Available WiFi networks” szekció alatt a központ körül elérhető hálózatokat listázza ki. A “Scan” gombra kattintva a lista frissíthető.

A “WiFi configuration” szekció alatt kézzel be tudjuk írni a WiFi hálózat nevét és jelszavát, valamint hogy rejtett-e. A mentés után a központ megpróbál a hálózatra csatlakozni.

Fontos megjegyezni, hogy a vezetékes csatlakozás erősen ajánlott, a WiFi-t is csak vezetékes hálózatról lehet először beállítani. Ha vezeték nélkül csatlakozik a rendszer és a WiFi hálózat megváltozik alatta, utána ismételten vezetékkel lehet majd csak elérni.

Your SmartHome installer

Itt adhatjuk meg elérhetőségünket, amit a felhasználó a mobilapp-ban fog látni, probléma esetén pedig kapcsolatba tud lépni velünk.

About

Általános adatok találhatók meg itt. A rendszer gyári száma, a rajta található szoftver verziója, valamint hogy mióta aktív az eszköz (folyamatos tápellátás).

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani