Master data

Módosítva ekkor Thu, 18 Aug 2022 ekkor: 10:35 AM

A “Master data” biztonsági eszközökkel kapcsolatos menüpontjait a Security oldalon részletezzük.

Locations and categories

Érdemes ezzel a két ponttal kezdeni a beállítást. A rendszerben két csoportosítási mód van, a helyiség szerinti illetve a kategória szerinti, ezek listáját itt lehet beállítani. Az alapértelmezett helyiségeknek és kategóriáknak beépített fordítása van a mobilapplikációban, abban az esetben ha újakat veszünk föl, azoknak nem lesz, csak a megadott elnevezés fog megjelenni angol és magyar felület esetén is.

A beépített kategóriák nem módosíthatók, ugyanis az automatikáknál vannak olyan esetek, amelyek az itt beállított értéket használják.

Mivel az eszközöknek be kell állítani helyiséget, hogy az applikáción megjelenjenek, érdemes az ügyfelekkel egyeztetni a kívánt elnevezéseket, gyerekszobák neveit, stb, de később természetesen ezek megváltoztathatók a mobilapplikációból is.

Ha szeretnénk hangvezérlést használni, akkor érdemes angol nyelven elnevezni a helyiségeket és a funkciókat, mert magyar nyelven még nem nagyon van jól használható hangvezérlés.

Devices

Ebben a menüpontban tudjuk a fizikális eszközöket felkonfigurálni. Miután átvettük a rendszert a villanyszerelőktől, ha minden jól megy az összes eszköznek meg kell itt jelennie. Az eszközök listázásának a struktúrája a következő: A CAN-busz eszközök egymás után felsorolva, illetve ha valamelyik eszközre (controller vagy ls-ext) LS eszközök csatlakoznak, akkor az alatt beágyazva a listájuk.

A listában az eszközök négy színnel jelenhetnek meg:

  • kék
  • sárga
  • piros
  • zöld

A kéket ritkán fogjuk látni. Ha már fel voltak konfigurálva eszközök és újraindul a rendszer, akkor ezekre az eszközökre az indulás után várni fog, amíg nem kap tőlük választ a rendszer, addig kék lesz a hátterük. A várakozásból két állapotba tud tovább menni (piros és zöld).

A piros eset azt jelenti, hogy az eszköz már a rendszerhez volt adva, de most nem válaszol. Ezt okozhatja, hogy lehúztuk a buszról fizikálisan, vagy olyan meghibásodása van ami miatt nem tud a buszon kommunikálni. Ebben az esetben megjelenik egy “Remove device” gomb, aminek a megnyomásával eltávolíthatjuk a rendszerből az eszközt. Ebben az esetben minden beállítása is törlődik az eszköznek, tehát ha cserélni szeretnénk egy meghibásodás esetén akkor érdemes a listában hagyni, hogy később egy kattintással a beállítások átmenthetők legyenek.

A zöld esetben minden rendben van, az eszköz hozzá van adva a rendszerhez és kommunikál is a buszon. Ebben az esetben a “Details” gomb található az eszköznél, amelyre kattintva elérhetjük az eszköz paramétereit, beállításait. Ezt később fogjuk részletezni, mert minden eszköz más beállításokkal rendelkezik.

A sárga esetben az eszköz még nem lett hozzáadva a rendszerhez, de a buszon bejelentkezett és konfigurálható. Két gomb található meg ilyenkor egy “Setup” és egy “Replace” Az utóbbi jól jön olyan esetben, ha eszközt cserélünk. Például egy beállított, elnevezett redőny vezérlő modul meghibásodott és hw verzió azonos eszközt rakunk a helyére, akkor a régi modul (ami még pirosan a listában szerepel) minden beállítását át tudjuk menteni az új eszközbe. A legördülő listából válasszuk ki a régi eszközt és kattintsunk a “Replace” gombra. Mivel adatbázis funkciókat végez a rendszer, ilyenkor újra fogja indítani a webes felületet. Ezzel a módszerrel megmaradnak létrehozott automatizációk is. Fontos, hogy ezt a lehetőséget elvesztjük, ha először a Setup gombra nyomunk rá! Egyelőre csak hw verzió azonos eszközt lehet így cserélni, viszont lehet akár controllert is!

Eszköz beállítások

A listában található eszközöknél a “Details” gombra kattintva különböző beállítások érhetők el. Ezeket szekcionként fogjuk tárgyalni, mert különböző eszközök rendelkezhetnek azonos szekciókkal (Például a controller, a relay10 és az ls-switch is tartalmaz relét, aminek a beállításai megegyeznek)

Egy fontos megkötés, hogy egy helyiségen belül nem lehetnek azonos elnevezések az eszközök között. (Nem lehet a nappaliban két eszközt elnevezni “Csillár”-nak, mert hibát fog dobni a rendszer). Továbbá fontos felhívni a figyelmet, hogy azok az eszközök amiknek nincsen “Location” beállítva, azonos helyiségben vannak, tehát egyező elnevezés itt sem lehet. (Ez alól kivételt képez az üres elnevezés, mivel az a beállítás hiányát jelzi)

Search Device, Identify Device

Ez a két funkció a Devices oldal jobb alsó sarkában található és mindkettő nagyon hasznos. :)

A Search device-szal tudunk rákeresni egy eszközre. A beírt szöveget az eszköz nevében, Location-jében és bármely beállításában keresi. Amelyik eszköz beállításaiban megtalálható a szöveg, az megjelenik egy listában, melynek elemeire kattintva az eszköz beállításaihoz ugorhatunk.

Az Identify device arra jó, hogy egy eszközt az aktivitása alapján azonosítsunk. Ha aktiváljuk ezt a funkciót, majd aktiváljuk egy eszköz bemenetét, akkor az az eszköz megjelenik a listában. Csak azok az eszközök jelennek meg, amelyek amelyek előtte fel lettek Setup-olva, ill. csak azok a bemenetek aktívak, melyek engedélyezve lettek (utóbbi alapbeállítás). Azok az eszközök is megjelennek, amelyek periodikusan küldenek adatot a controllernek, pl. hőmérő chip-pel ellátott vagy termosztát modulok.

Device settings

Ami közös az eszközökben, hogy mindegyik tartalmaz egy “Device settings” elnevezésű szekciót, ahol egy nevet és egy helyiséget lehet megadni. Ezek az adatok a szerelők számára relevánsak, ezen a felületen kívül nem jelennek meg. Egy jó gyakorlat, ha az eszköz beszerelési helyét adjuk meg itt, hogy később könnyebb legyen a hibakeresés. (Például helyiség: Nappali, elnevezés: Bejárat mellet 2. kapcsoló alatt)

Button

Az eszközön található nyomógomb bemenetek beállítása.

“Button state SerialId” - A gomb megnyomásakor ezzel a sorosporti azonosítóval küldi el az üzenetet a rendszer a sorosporti integrációknál. Például ha “ASD” az azonosító, akkor “ASD 1\n” a kiküldött üzenet lenyomáskor és “ASD 0\n” felengedéskor.

“Single click event SerialId” - Egyszeri rövid gombnyomáskor a rendszer ezzel az azonosítóval küldi ki a sorosporti parancsot. A dupla és tripla kattintás hasonlóan működik. Azt hogy hányszoros kattintás volt, a lokális eszköz állapítja meg és nem a központ, a click timeout segítségével.

“Name”, “Location” - Érdemes a gomb fizikális elhelyezése alapján beállítani őket, például ha van 2 gomb egymás mellett akkor Bal és jobb, vagy 1/2, 2/2. Később ezeket a gombokat automatikáknál és a mobil alkalmazásban is fel lehet használni.

“Device” - Az eszköz típusát adjuk meg, amivel a későbbi felhasználhatóságát határozzuk meg, pl. a rendszer havonta automatikusan megjáratja a fűtési keringető szivattyúkat, ill. night mode-ban világítást csak Motion sensor típusú bemenet alapján tudunk kapcsolni.

“Category” - Azt határozza meg, hogy a mobilapp milyen kategóriában jelenítse meg, ill. hogy integrációkon keresztül milyen kategóriában adjuk át.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Connected” - “Not connected”-re állítva a rendszer nem használja fel és nem fogad jeleket a bemeneten.

“Local control” - Alapértelmezetten a fali modulokon a a gomb bemenetek az eszköz kimenetének vezérléséhez vannak rendelve (Switch-en 1-es gomb megnyomása az 1-es relét kapcsolja, Dimmeren az 1-es gomb az 1-es csatornát vezérli, stb). Viszont vannak olyan esetek, amikor ezt az összekapcsolást meg szeretnénk szűntetni, mert például a gombot másra szeretnénk felhasználni. Ebben az esetben a “Local control”-t “No” állapotra tudjuk állítani.

“Click timeout” - Az az idő, amin belül ha kettőt (hármat) kattintunk, akkor dupla (tripla) klikknek számít. Ha ennél hosszabb idő telik el két bemeneti aktivitás közt, akkor single click eseményként fognak megjelenni.

“remote button” - Abban az esetben, ha a gombot szeretnénk egy másik eszköz kimenetéhez kapcsolni (Például alternatív kapcsolásnál), a felkonfigurált “Remote button”-t itt tudjuk a nyomógombhoz rendelni. Egy gombhoz több “Remote button” is csatlakoztatható, ekkor a gomb megnyomása után minden kapcsolat felé jelet küld.

RemoteButtons

Az eszköz kimeneteihez szorosan kapcsolódó bemenetek. Az 1-es kimenetet az 1-es RemoteButton (RB) fogja irányítani. Felfoghatjuk úgy is, hogy Local control esetén a fizikális gombok ide vannak csatlakoztatva. Elnevezésnél érdemes a kimenettel megegyező elnevezést adni RB, vagy hasonló utótaggal, hogy könnyű legyen a beazonosítás (például van egy nappali csillár → a relé 1-es kimenete ennek megfelelően “Csillár”-nak van elnevezve és a “Nappali” helyiségben található. A hozzá tartozó RB-t érdemes “Csillár RB”-nek elnevezni és a “Nappali” helyiségbe rakni.) Található a RB-nél egy “Value” sor, ahol egy kattintható fekete karika található. A konfigurációs felületen ezzel a gombbal tudjuk működtetni a regisztert. A RemoteButton-t ugyanúgy elnevezni, -mint a hozzá tartozó kimenet - nem fogod tudni, mert azonos helyiségbe nem lehet 2 ugyanolyan elnevezés.

Relays

“Value” - On/Off állapotba lehet átbillenteni vele a kimenetet. On állapotban az elnevezés mellett lévő villám ikon sárgára vált. A mellette lévő fekete karikával a RemoteButton-höz hasonlóan egy kattintásra ki- és bekapcsolja a relét.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Name” - A kimenet elnevezése. Például Csillár. Ez a név fog megjelenni a felhasználó mobilalkalmazásán.

“Location” - A helyiség, ahol a kimenet kapcsol. Például Nappali. Fontos, hogy legyen a Name és Location is elnevezve, különben a mobilalkalmazásban nem fog megjelenni.

“Device” - Itt lehet beállítani, hogy a relé mit kapcsol. Alapból a nem dimmelhető lámpa van beállítva, mert ez a leggyakoribb. Ha például fűtés kérést kapcsolunk vele, akkor a heating or cooling permission-t kell beállítani.

“Category” - Itt lehet megadni, hogy milyen kategóriába tartozik a kapcsolt kimenet. Alapból a világítás van beállítva. Fűtés-hűtésnél Heating and Cooling-ot, riasztófunkciókkal kapcsolatos kiegészítőknél Safetí and Security kategóriát kell megadni.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Function” - Normally open, vagy Normally closed állapotokat lehet beállítani, ha szükség van rá. Alapból Normally open-re van állítva.

“On Protection” - Ez egyfajta védelem a relének, hogy egymás után ne lehessen túl gyorsan bekapcsolni, emiatt nő az eszköz élettartama is.

“Off Protection” - Ez egyfajta védelem a relének, hogy egymás után ne lehessen túl gyorsan kikapcsolni, emiatt nő az eszköz élettartama is.

Shutter Controller

“Current state” - Milyen állapotban van éppen a redőny. Itt gyorsan át tudjuk állítani a redőnyt pl. szűrt fényre. Elsősorban a beállításnál használjuk.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Percent” - Hol áll éppen a redőny.

“SerialID” - A fenti százalék megadásához, lekérdezéséhez szükséges SerialID.

“Angle Percent” - Milyen szügben állnak éppen a zsalúzia lamellái.

“SerialID” - A fenti százalék megadásához, lekérdezéséhez szükséges SerialID.

“Move Up SerialID” - Ennek a SerialID-nak az írásával lehet felfelé írányba vezérelni a redőnyt külső rendszerből.

“Move Down SerialID” - Ennek a SerialID-nak az írásával lehet lefelé írányba vezérelni a redőnyt külső rendszerből.

“Name” - A redőny elnevezése, pl. Erkélyajtó. Ez a név fog megjelenni a felhasználó mobilalkalmazásában.

“Location” - A helyiség, ahol a redőny van. Például Nappali. Fontos, hogy legyen a Name és Location is elnevezve, különben a mobilalkalmazásban nem fog megjelenni.

“Device” - Meg kell adni, hogy ilyen típusú árnyékolóval van dolgunk. Befolyásolja a vezérlés működését. (Venetian blinds: zsalúzia)

“Category” - Milyen kategóriában látszódjon a mobilappban, alapbeállítás: Window covering.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Time (ms) to half open” - Az az idő, amíg a redőny a felső végállásból félállásba ér. 50%-től eltérő állapot is megadható. Egy helyiségen belül legyen egységes.

“Time (ms) to scattered light” - Az az idő, amíg a redőny a felső végállásból (tehát nem az előző pontban megadott félállásból) szűrt fény állásba ér. Érdemes megjegyezni a szűrt fényre a rendszer a nevezetes 99%-kal hivatkozik, ide viszont általában nem a teljes futásidő 99%-a szokott kijönni (hanem kevesebb, valós mérés alapján kell meghatározni).

“Time (ms) to final position” - Az az idő, amíg a redőny a felső végállásból teljes zárásig eljut és a végálláskapcsolója is kattan. Ez utóbbi nagyon fontos kitétel, ugyanis, ha nem ezt a relékattanást mérjük, hanem kisebb értéket írunk ide, akkor teljes zárásból szűrt fénybe nem pontosan fog visszaállni a rendszer.

“Time (ms) to venetian blinds travel” - Zsalúziánál a lamellák elfordításához szükséges idő.

Ezeket az időket nagyjából le kell mérni egy stopperrel (mobiltelefon), majd a finomhangolásuk már csak próbálgatással lehetséges. A végső próba a felső végállásban szinkronizálás után tud megtörténni.

“Delay to blind control (ms)” - Az az idő, amennyi ideig lenyomva kel ltartani a gombot, hogy a rendszer a zsalúzia dőlés szögét kezdje el állítani.

“Overrun Time (ms)” - Felfelé húzásnál ennyi idővel tovább adja ki a kimenet a vezérlést, mint a számolásból szükségesnek gondolja. Azért van, hogy a szinkron a felső végállásban mindenképpen megtörténjen.

“Click timeout” - Az az idő, amin belül ha kettőt (hármat) kattintunk, akkor dupla (tripla) klikknek számít. Ha ennél hosszabb idő telik el két bemeneti aktivitás közt, akkor single click eseményekként fogja kezelni a rendszer.

“Connected” - Engedélyezett-e a kimenet.

“ShutterMode” - A redőny működési üzemmódját adjuk meg vele.

  • Normal: Álló helyzetből egy kattintásra az adott irányban teljesen lehúzza a redőnyt, mozgás közben kattintásra megáll. Applikációból százalékosan állítható (szűrt fény érték a kitüntetett 99%).
  • Smart: Lefelé irányban egy kattintásra mindig a következő állapotba megy és áll meg (középállás, szűrt fény, teljesen zárt). Felfelé kattintásra teljesen felmegy. Applikációból százalékosan állítható (szűrt fény érték a kitüntetett 99%).
  • Venetian normal: Ugyanaz, mint a Normal, csak zsaluziánál.
  • Venetian smart: Ugyanaz, mint a Smart, csak zsaluziánál.
  • Service (alapbeállítás): Addig zárja a reléket, amíg a hozzá tartozó gomb nyomva van. Applikációból NEM állítható ilyenkor.
  • External: Az aktort külső rendszerből lehet vezérelni, integrációkon keresztül.

“Swap Outputs” - Ha a villanyszerelő felcserélte a fel és le irányt, akkor itt szoftveresen vissza tudjuk cserélni.

Temperature

“Value” - Itt láthatod, hogy milyen hőmérsékletet mér a hőmérőchip, Celsius fokba kifejezve. (Ez az érték fog megjelenni az alkalmauzásban is.)

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Name” - A hőmérőchip elnevezése. Általában elég azt beírni, hogy “hőmérő”.

“Location” - Itt lehet megadni, hogy melyik helyiségben valósult meg a hőmérés

“Device” - Itt alapból a Temperature sensor van beállítva, ez jó is a hőmérőchipnek. Az automatizációk menüpontban majd a temperature sensor-nál lehet megtalálni ezt a hőmérőchipet.

“Category” - Heating and Cooling-ba kell hagyni ahhoz, hogy látszódjon a hűtés- fűtés automatizációknál.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Interval (s)” - A hőmérséklet értékek frissítésének intervalluma másodpercbe megadva. Alapból 60 másdoperc van beállítva.

“Temperature Offset (m°C)” - A hőmérőchipet általában kaibrálni kell, ezért egy másik, független hőmérővel érdemes az aktuális hőmérsékletet mérni az adott helyiségben. Attól függően, hogy pozitív , vagy negatív irányba kell korrigálni mást kell megadni. Ha magasabb hőmérsékletet kell beállítani, mint amit mér a chip, akkor elég pozitív jel nélkül beírni a különbséget. “1000” egység 1 Celsius fog különbséget jelent. Ennek segítségével nagyon pontosan be lehet állítani a hőmérsékletet. Ha negatív irányba kell korrigálni, akkor a szám elé egy “-” jelet kell beírni.

“Connected” - Alapból Not connected-ed van a hőmérő chip, ezért át kell állítani connected-re ahhoz, hogy lásd az értékeket.

Dimmers (230V)

“Percent”

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Dimming Time (ms)” - Az az idő, ami alatt a kiválasztott értékre szabályozza a fényerőt.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Name” - A kimenet elnevezése. Például Csillár. Ez a név fog megjelenni a felhasználó mobilalkalmazásán.

“Location” - A helyiség, ahol a lámpa van. Például Nappali. Fontos, hogy legyen a Name és Location is elnevezve, különben a mobilalkalmazásban nem fog megjelenni.

“Device” - Ilyen eszközként jelenik meg az integrációk számára az eszköz. Jelenleg csak “Dimmable lighting” állítható be.

“Category” - Milyen kategóriában látszódjon a mobilappban, alapbeállítás: Lighting.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Consumption” - Már nem használjuk, nincs hatása a működésre.

“Relative Min Dimm (%)” - Erre az értékre fog a dimmer kapcsolni, ha 1%-ra húzzuk a lámpát. Akkor van rá általában szükségünk, ha a világítótest az alacsony százalékokon villódzik, vagy nem is világít.

“Relative Max Dimm (%)” - Erre az értékre fog a dimmer kapcsolni, ha 100%-ra húzzuk a lámpát. Arra használható, hogy a dimmelési tartományt finomítsuk, ha a felső százalékokon nincsen jelentős változás.

“Relative Boost Dimm (%)” - Előfordulhat, hogy nulláról dimmelés esetén, a kívánt fényerősségen még nem kapcsol fel a lámpa, viszont ha 100%-ról indulnánk, akkor le lehetne odáig csökkenteni a fényerőt. Ilyenkor “Boost Time” ideig “Relative Boost Dimm” értékre kapcsol az eszköz bekapcsoláskor.

“Boost Time (ms)” - Előfordulhat, hogy nulláról dimmelés esetén, a kívánt fényerősségen még nem kapcsol fel a lámpa, viszont ha 100%-ról indulnánk, akkor le lehetne odáig csökkenteni a fényerőt. Ilyenkor “Boost Time” ideig “Relative Boost Dimm” értékre kapcsol az eszköz bekapcsoláskor.

“Dimmer Mode” - Átállítható az eszköz, hogy ne használjon fázis hasítást, hanem On/Off legyen a kimenet. Akkor jöhet jól, ha két világítási kör közül az egyik fényerő szabályozható, a másik pedik nem és nem szeretnénk külön dimmer és switch eszközt beépíteni hozzájuk.

“Dimmer Edge Mode” - Választható, hogy a fázishasítás a szinusz elejéről vagy végéről induljon. A “Leading edge” a szinusz elejét, a “Trailing edge” a szinusz végét fogja levágni.

“Connected” - Engedélyezett-e a kimenet.

“Click timeout” - Az az idő, amin belül ha kettőt (hármat) kattintunk, akkor dupla (tripla) klikknek számít. Ha ennél hosszabb idő telik el két bemeneti aktivitás közt, akkor single click eseményekként fogja kezelni a rendszer.

“Delay to dim (ms)” - Ennyi ideig kell nyomvatartani a hozzá rendelt bemenet gombot, hogy folyamatosan dimmeljen az eszköz amíg fel nem engedjük.

“Button Dimmin Time (ms)” - A hozzárendelt nyomógombot használva ennyi idő alatt változik meg 0%-ról 100%-ra a fényerő dimmelés közben

“Button Restore Dimming Time (ms)” - FIXME

RGBW Dimmer (max 24V)

“Color” - A választott szín RGBA hexadevimális színkodja.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Color” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Red” - A piros ledek fényereje.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Red” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Green” - A zöld ledek fényereje.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Green” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Blue” - A kék ledek fényereje.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Blue” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“White” - A fehér ledek fényereje.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “White” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Brightness Percent” - A színes ledek fényereje (plusz szorzó tényező a saját skálájuk mellett). Alapértelmezetten a 2-es gomb bemenet tartozik hozzá.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Brightness Percent” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“White Only Percent” - Csak a fehér led fényereje. Ha ezt állítjuk, akkor a színes ledek 0 értéket kapnak. Alapértelmezetten az 1-es gomb bemenet tartozik hozzá.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “White Only Percent” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“RGBW / White Only State” - RGBW esetben itt választható, hogy melyik fényerő szabályzás aktív éppen az előző kettőből.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “EGBW / White Only State” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Dimming Time (ms)” - Az az idő, ami alatt a kiválasztott értékre szabályozza a fényerőt.

“SerialID” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Dimming Time (ms)” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Name” - A kimenet elnevezése. Például konyhapult. Ez a név fog megjelenni a felhasználó mobilalkalmazásán.

“Location” - A helyiség, ahol a ledszalag van. Például Nappali. Fontos, hogy legyen a Name és Location is elnevezve, különben a mobilalkalmazásban nem fog megjelenni.

“Device” - Ilyen eszközként jelenik meg az integrációk számára az eszköz. Jelenleg csak “RGB lighting” állítható be.

“Category” - Milyen kategóriában látszódjon a mobilappban, alapbeállítás: Lighting.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Separated Config” - Abban az esetben, ha separated módban van az eszköz, itt lehet és kell elnevezni a kimeneteket külön külön. Ugyan azok az elnevezési szabályok vonatkoznak rájuk, mint a Name, Location párosokra. Mentés után a kinti “Name” mezőben json-ként fog beíródni.

“Mode” - Választható, hogy RGBW ledszalagot kötöttünk rá és szeretnénk színt is szabályozni, vagy separated módban kólön szeretnénk a kimenetekre kötött ledszalagokat kezelni (pl 4 fehér ledszalag).

“Relative Min Dimm (%)” - Erre az értékre fog a dimmer kapcsolni, ha 1%-ra húzzuk a lámpát. Akkor van rá általában szükségünk, ha a világítótest az alacsony százalékokon villódzik, vagy nem is világít. Az összes csatornára vonatkozik.

“Relative Max Dimm (%)” - Erre az értékre fog a dimmer kapcsolni, ha 100%-ra húzzuk a lámpát. Arra használható, hogy a dimmelési tartományt finomítsuk, ha a felső százalékokon nincsen jelentős változás, vagy szeretnénk a teljesítményt felülről korlátozni. Az összes csatornára vonatkozik.

“Red Relative Min Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Min Dimm (%)” de csak a piros csatornára.

“Red Relative Max Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Max Dimm (%)” de csak a piros csatornára.

“Green Relative Min Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Min Dimm (%)” de csak a zöld csatornára.

“Green Relative Max Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Max Dimm (%)” de csak a zöld csatornára.

“Blue Relative Min Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Min Dimm (%)” de csak a kék csatornára.

“Blue Relative Max Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Max Dimm (%)” de csak a kék csatornára.

“White Relative Min Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Min Dimm (%)” de csak a fehér csatornára.

“White Relative Max Dimm (%)” - Ugyan az mint a “Relative Max Dimm (%)” de csak a fehér csatornára.

“PWM Frequency” - Az impulzusszélesség-moduláció frekvenciáját lehet állítani 4 előre meghatározott érték közül: 488 Hz, 3906 Hz, 122.07 Hz, 30,52 Hz

“Click timeout” - Az az idő, amin belül ha kettőt (hármat) kattintunk, akkor dupla (tripla) klikknek számít. Ha ennél hosszabb idő telik el két bemeneti aktivitás közt, akkor single click eseményekként fogja kezelni a rendszer.

“Delay to dim (ms)” - Ennyi ideig kell nyomvatartani a hozzá rendelt bemenet gombot, hogy folyamatosan dimmeljen az eszköz amíg fel nem engedjük.

“Button Dimmin Time (ms)” - A hozzárendelt nyomógombot használva ennyi idő alatt változik meg 0%-ról 100%-ra a fényerő dimmelés közben

“Button Restore Dimming Time (ms)” - FIXME

“Connected” - Engedélyezett-e a kimenet.

“White Only Connected” - Az színes ledszalagnak van-e fehér komponense. Ha nincs, akkor Not connectedre kell állítani.

NO/NC

“Value” - Az adott állapotott jelzi. Normal, vagy Alarm. Zöld pipa, vagy piros felkiáltójel jelzi vizuálisan.

“SerialId” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Value” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Single click event SerialId” - Egy kattintás hatására elküldött üzenet.

“Double click event SerialId” - Dupla kattintás hatására elküldött üzenet.

“Triple click event SerialId” - Tripla kattintás hatására elküldött üzenet.

“Speed” - Abban az esetben, ha a “Function” “ImpCounter”-re van állítva, akkor a rendszer itt frissíti azt az értéket, amit az ImpMultiplier segítségével kap.

“SerialId” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód, ami a “Speed” értékhez tartozik. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Name” - Az adott érzekelő/nyomógomb elnevezése.

“Location” - A helyiség ahol az érzékelő/nyomógomb van.

“Device” - Itt lehet beállítani, hogy milyen eszköz van bekötve.

“Category” - Itt lehet beállítani, hogy milyen kategóriába tartozik az adott eszköz. Például Device-nál meg lett adva, hogy Motion sensor, akkor itt érdmes Safety and Security kategóriát beállítani.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Function” - Itt lehet beállítani, hogy az eszköz Normally Open, vagy Normally Close alapból. Így az állapotváltozás értelmezése is megfordítható. Ezen felül használható impulzus számlálásra is, valamint teljesen kikapcsolható a bemenet.

“ImpMultiplier” - ImpCounter esetén egy szorzó tényező, amivel a Speed-et kapjuk. Pl. egy impulzusos szélmérő esetén az adatlapjáról kell megnézni a megfelelő szorzót, amivel az impulzus gyakoriságból a km/h-ban mért szélsebességet kapjuk.

“Click timeout (ms)” - Az az idő, amin belül ha kettőt (hármat) kattintunk, akkor dupla (tripla) klikknek számít. Ha ennél hosszabb idő telik el két bemeneti aktivitás közt, akkor single click eseményekként fogja kezelni a rendszer.

Wiegand

“Security device” - A beléptetéshez létrehozott security devices-t lehet kiválasztani.

“Connected” - Alapból not connected-en van, ezért connected-re kell állítani, ha használni szeretnénk a wiegand-ot.

Voltage of 0..10V

“Value” - Itt található meg, hogy mekkora feszültséget mér a bemeneten az eszköz mV-ban kifejezve.

“SerialId” - A rendszer által véletlenszerűen generált egyedi azonosítókód. Minden kimenetnek és bemenetnek egyedi. Fontos a kis- és nagybetű közötti különbség. Másik rendszerrel való integrálódás során ezekre az egyedi azonosítókra lehet hivatkozni.

“Name” - A bemenet elnevezése.

“Location” - Itt lehet megadni, hogy melyik helyiségben valósult meg mérés

“Device” - Megadható, hogy milyen célű szenzor van rákötve. (hőmérés, fény mérés, stb)

“Category” - Milyen kategóriában látszódjon a mobilappban.

“Icon” - A mobilapplikáción megjelenő ikon azonosító száma. https://cloud.chameleon-smarthome.com/icon-details Itt lesz egy táblázat erről, hogy melyik melyik.

“Mode” - Kiválasztható, hogy a bemenetet analóg módon, vagy digitális módon szeretnénk kezelni. Analóg esetben a mért érték kerül visszaadásra, digitális érték esetén pedig megadható egy érték, ami fölött aktív és ami alatt inaktív az állapot.

“Comparator Voltage (mV)” - A digitális komparálási érték.

“Comparator Hysteresis (mV)” - A digitális komparálás hiszterézise. Ennek a segítségével lehet “hazárd mentesíteni” a comparátort. Legalább ekkora változásnak kell történnie a komparálási értékhez képest, hogy állapot változás történjen.

“Reading Interval (s)” - Mekkora időközönként történjen mérés.

“Connected Sensor” - Ha hőmérő szenzort csatlakoztatunk, akkor néhány típus karakterisztikája alapértelmezetten megtalálható a rendszerben.

“Offset (mV)” - Mennyit adjunk manuálisan a mért értékhez.

A következő 4 érték egybe tartozik. Át lehet skálázni a 0-10V tartományt megjelenítés szinten. Vegyünk egy olyan hőmérőt, ami 0-10V feszültséget ad vissza és -20 °C, +40 °C között mér. Ebben az esetben Input value: 0, Display value 1: -20, Input value 2: 10, Display value 2: 40.

“Input Value 1” - Alsó értékhez tartozó mért érték.

“Display Value 1” - Alsó értékhez tartozó megjelenített érték.

“Input Value 2” - Felső értékhez tartozó mért érték.

“Display Value 2” - Felső értékhez tartozó megjelenített érték.

“Connected” - Engedélyezett-e a bemenet.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani