Security

Módosítva ekkor Thu, 18 Aug 2022 ekkor: 10:34 AM

A beléptető rendszerek beállítása több lépéses. Fel kell venni a biztonságtechnikai eszközöket a rendszerbe, azokat portokhoz rendelni, felvenni a jogosultsági köröket, felvenni a felhasználókat és jogosultsági körökhöz rendelni őket, felvenni azokat a műveleteket, amit végre szeretnénk hajtani ha egy arra jogosult személy megfelelően használja a rendszert.

Egy egyszerű példán keresztül lesz bemutatva. Három beléptető rendszer lesz egy társasházban. Egy a kerítés kapujában, amit közösen használnak és egy-egy a két lakás saját ajtajánál. A kerítésnél mind a két családnak lesz belépési joga és a saját lakásuk ajtajához. Ezen felül lesz egy adminisztrátor jogkör beállítva, ami mindenhova belépést fog engedni. A továbbiakban a képek ezt a beállítást fogják illusztrálni.

Security Devices

Itt kell létrehozni a beléptető eszközök szoftveres megfeleltetését. A rendszer wiegand-26-os eszközöket képes alkalmazni. Ha létrehoztuk az eszközt, akkor bejelölhetjük, hogy milyen jeleket fogunk tőle kapni (számkód, mágneskártya, ujjlenyomat) Később a “Devices” menüpont alatt fogjuk tudni megmondani, hogy az itt létrehozott eszköz melyik porton fogja várni a jeleket.

Ujjlenyomat olvasó esetén az olvasóban vannak tárolva az ujjlenyomat adatai (az olvasót kell feltanítani az ujjlenyomattal). Ha sikeres beolvasás történik, akkor az olvasó elküldi nekünk hogy nála ez hányadik ujjlenyomat (Ha 2 ujjlenyomat van felvéve, akkor vagy 1-es vagy 2-es sorszámot fogunk kapni az olvasótól). Az offset kód alra használható fel, hogy ezt a sorszámot eltoljuk. Ha például két ujjlenyomat olvasónk van, ami mint 100-100 ujjlenyomatot képes tárolni, akkor érdemes eltolni az egyiket 100-al. Így ha mind a két helyen az 1-es ujjat húzzák le (ami el is térhet ha más sorrendben lettek feltanítva), akkor az egyik 1 a másik pedig 101 kódot fog küldeni, így biztosítva, hogy a Chameleon rendszerben a két ujjlenyomat ne akadjon össze, ne legyen hibás azonosítás.

“Name” - Az eszköznek adott név, amivel szeretnénk rá hivatkozni a továbbiakban.

“Comment” - Megjegyzés, leírás, pl. az eszköz fizikai elhelyezkedéséről.

“Location” - A helyiségek listájából kiválaszható a már megszokott módon.

“Has keypad?” - Jelöljük be, ha az eszköz rendelkezik számbillentyűzettel.

“Has proxymity reader?” - Jelöljük be, ha az eszköz rendelkezik proxy/kártya/RFID olvasóval.

“Has fingerprint reader?” - Jelöljük be, ha az eszköz rendelkezik ujjlenyomat olvasóval.

“Fingerprint code offset” - Az ujjlenyomat olvasóban Facility kóddal kell megegyezzen.

“Maximum fingerprint count” - Ahány ujjlenyomatot kezelni képes az olvasó.

Security Privileges

Ebben a menüpontban tudjuk felvenni a jogosultsági csoportokat. A példát kiegészítve, ha például riasztó rendszerrel is rendelkeznénk, felvehetnénk ide egy “Takarító” vagy “Szerelő” jogosultsági kört amelyre az ajtó nyitást tudnánk engedélyezni, de a kiriasztást nem engedélyeznénk. Így ha felhív minket, megadhatunk neki egy kódot, amivel be tud menni, ha kiriasztjuk a rendszert.

“Name” - A csoport neve.

“Note” - Megjegyzés, leírás.

Security Actions

Itt tudjuk megadni, hogy milyen műveleteket szeretnénk végrehajtani abban az esetben, ha egy sikeres beolvasás történik. A példánkat kiegészítve lehetne egy “1-es lakás beriasztás” és “1-es lakás kiriasztás” művelet, hogy a kinti kódtaszterrel el tudjuk ezeket is látni, akár egy másik kódot használva, mint a riasztó kódunk.

Security Matrix

Miután van biztonságtechnikai eszközünk, jogosultsági körünk és műveletünk, ezeket össze kell rendelni a “Security matrix” menüpontban. Egyértelműen a családoknak csak a saját lakásuk és a közös ajtó nyitáshoz van jogosultságuk, a hozzá tartozó számkód olvasóról. Az Admin csoport mindegyik műveletet el tudja látni. Ha lenne egy ujjlenyomat olvasó a kert kapunál, akkor az egy újabb oszlopként jelenne meg és minden sorába be kellene szintén állítani a “Kertkapu nyitása” műveletet.

Access control

Ezek után felvehetők a személyek. Érdemes személyenként megejteni a felvételüket, mind ahogyan a 2-es családnál látható, így minde személynek külön kezelhető lesz a kódja, ujjlenyomata. Előfordulhatnak viszont olyan esetek, amikor nem szeretnénk bonyolítani, így csoportosítva vesszük fel őket, mint az 1-es családnál látható, így viszont mindenki kódja és ujjlenyomatai egy helyen lesznek kezelve.

A továbbiakban az “Edit” gombra kattintva tudjuk a felhasználóhoz tartozó adatokat és kódokat kezelni. A képen a “2-es család” “Apa” felhasználója látható, akinek az “1234” belépési kódja van. Ha a kertkapunál ezt írja be, akkor egy “Kertkapu nyitása”, ha a “2-es lakás beléptetőrendszer”-en akkor egy “2-es ajtó nyitás”, ha az “1-es lakás beléptetőrendszer”-en írná be, akkor pedig semilyen üzenetet nem küldene a rendszer.

A parancs kiküldése megtörtént. Azt hogy a rendszer mit fog ezzel kezdeni az “Automation” alatt tudjuk beállítani “Gate opening” vagy “Trigger based” menüpontban.

Proximity cards

Ebben a menüben vehetők fel proximity kártyák, melyek később hozzárendelhetők a felhasználókhoz.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani