Automations

Módosítva ekkor Thu, 18 Aug 2022 ekkor: 10:36 AM

Heating-cooling

A fűtés-hűtés vezérlés beállítására használt menüpont. Itt tudunk felvenni fűtési(-hűtési) zónákat, amelyeket külön szeretnénk szabályozni. Alapértelmezetten nincsenek fűtési zónák felvéve, azokat a “Create new zone” gombbal vehetünk föl. A Global settings alatt bal oldalt 3 legördülő listát látunk. A “Heat permission”-ben és a “Cool permission”-ben beállított aktorok fűtési igény esetén az alapján lesznek aktívak, hogy a Globális beállítások között a target state milyen értéken van. “Heating” esetén aktíválódhat a “Heat permission”, “Cooling” esetén a “Cool permission”, “Off” esetén egyik sem. A “Circulator”-ban beállított aktorok akkor lesznek aktívak, ha bármelyik zóna fűtést (vagy hűtést) kér. A továbbiakban csak a fűtésre fogunk hivatkozni a leírás egyszerűsítése érdekében, ahol eltér ott kiemeljük a hűtést is.

A legördülő lista akkor fogja a különböző reléket megjeleníteni, ha azok el vannak nevezve, a Location-be van állítva és “Heating permission” vagy “Heating circulator” vagy “Heating valve” a beállított eszköz típus.

A Global settings jobb oldalán található egy Maintenance checkbox, amit ha bepipálunk, akkor a rendszer havonta 10 percre megjáratja a szivattyúkat, letapadás elleni védelemként. Onnan tudja, hogy mi szivattyú, hogy a kimenetet így kategorizáltuk, ezért is fontos, hogy a Devies alatt rendet tartsunk.

Ha hozzáadunk egy zónát, akkor egy eltérő felület jelenik meg. A felület bal oldalán tudjuk beállítani a bemeneteket (hőmérséklet adatok), a közepén a zóna beállításai (kért hőmérséklet értékek, elnevezés, stb.), a jobb oldalán pedig a kimeneti aktorokat (szelepek, szivattyúk). A működés meglehetősen egyszerű: a bal oldalon beállított hőmérséklet adatot összehasonlítja a kért értékkel és ha kevesebbet (hűtés esetén magasabb értéket) mér, akkor a jobb oldalon a megfelelő aktorokat aktiválja.

Bal oldalon beállítható hőmérő szenzor, páratartalom szenzor és termosztát. Itt is akkor jelennek meg az eszközök a listában, ha azok megfelelően be vannak állítva a “Devices” menüpont alatt. A zóna beállításai között a location megadása után fog megjelenni a zóna az applikációban. Alapértelmezetten a létrehozott zónák “Local setting”-be állítva jönnek létre, ez azt jelenti, hogy a “Target state” vagyis a fűtés mód, egyedileg a zónára megadható. Erre akkor lehet szükség, ha a rendszer egyszerre képes fűteni és hűteni is párhuzamosan, valamint ha a zónát külön szeretnénk állítani (például tesztelés miatt le szeretnénk tiltani, de a ház többi zónáját nem akarjuk kikapcsolni).

Négy érték használható fel a zónákban. Alapértelmezetten a hűtési és fűtési értékeket külön kezeli (tehát ha a rendszert fűtésről hűtésre állítjuk, akkor más lesz a kért hőmérséklet), valamint mind a két üzemmódban található egy “ECO” érték, amelyet másodlagos értékként tudunk felhasználni. (Például este hűvösebbet szeretnénk, hogy kellemesebben tudjunk aludni, akkor estére az ECO értéket egy fokkal lejjebb vesszük, ezután nem kell az értéket állítani csak a két érték között váltani). Az ECO érték azért is fontos, mert jelenleg ezt tudjuk automatikákhoz felhasználni, közvetlenül a kért értéket nem tudjuk módosítani. NGBS ICON200 termosztát esetén ezeket a termosztátról is tudjuk módosítani. A hópihe icon fog a fűtés és hűtés között, a levél icon az ECO módot a nyilak pedig az éppeni módok által meghatározott kért értéket fogja módosítani.

A zónától jobbra találhatók az aktorok. Jelenleg öt aktor lista adható meg. Ha azt szeretnénk, hogy csak fűtés esetén aktiválódjanak az aktorok, akkor a “Floor valves” vagy a “Radiator valves” listába kell elhelyezni őket. Ha azt szeretnénk, hogy csak hűtés eestén aktiválódjanak az aktorok, akkor a “Ceiling valves” listába kell tenni őket. Abban az esetben, ha fűtés és hűtés esetén is aktiválni szeretnénk az aktorokat a “Wall valves” és “Boiler/Circulator” listába tudjuk elhelyezni őket.

Egy zónának nyilvánvalóan csak egy hőmérséklet értéke lehet, illetve egy hőmérséklet adatot csak egy zónához tudunk felhasználni. Az utóbbira azért van szükség, mert a zóna állításával a termosztátok kijelzését is módosítanánk és problémát okozna, ha a két zóna eltérő adatokat akarna megjeleníteni rajta. Az aktorokat többször is hozzá tudjuk adni a listákhoz, hiszen lehetnek olyan szelepek, amik például emeleteket zárnak el egyben, vagy emeletenként található keringető szivattyú.

Night mode

A rendszerben bekapcsolható egy éjszakai mód. Ha engedélyezve van, akkor a beállított időpontok alapján a rendszer automatikusan át fog állni éjszakai módra, valamint ki fogja kapcsolni azt. Az éjszakai módban felvehető fűtési zónák átkapcsolása ECO módba, redőnyök automatikus fel és lehúzása, valamint felvehetők lámpák, amiket mozgásérzékelők alapján tudunk kapcsolni egy meghatározott fényerőre, meghatározott időre. Ezzel például ha valaki este felkel a mosdóba menet mozgásra ki lehet világítani az utat.

Az éjszakai mód kétféleképpen tud aktiválódni. Vagy a meghatározott időpontban, vagy egy erre beállított kapcsoló megnyomásakor. Ha a gombot nyomjuk meg, akkor a lámpák a lakásban lekapcsolódnak, a redőnyök pedig a beállított értékre húzódnak. Abban az esetben, ha idő alapján aktiválódik az éjszakai mód a lámpák nem fognak lekapcsolni, de a mozgásérzékelőre aktiválni fogják a beállított fényerőt (Például a nappaliban vagyunk és a lámpa 100%-on világít, a világítás be van állítva éjszakai módban 10%-ra és 3 perces lekapcsolásra. Az időpontra aktiválódik a az éjszakai mód, nem történik semmi 100%-on marad a lámpa. Megmozdulunk és a mozgásérzékelő érzékel minket, a világítást 10%-ra fogja csökkenteni és a mosgás megszűnésével 3 perc után lekapcsolja). Aktiváló gombnak több gomb is beállítható, ekkor bármelyik megnyomásakor aktiválódni fog (pl francia ágy két oldalán kapcsolók).

Az éjszakai módhoz beállítható egy visszajelzés, ami jelezni tudja nekünk, hogy az éjszakai mód aktív-e. Ilyet pl. egy hálóban az ágy melletti gomboknál érdemes elhelyezni.

Az éjszakai módhoz lámpákat tudunk felvenni az “Add new lightning” gombbal. A “Sensor” legördülő listába beállítható az érzékelő, aminek a hatására szeretnénk a lámpát felkapcsolni (pl. nappali mozgásérzékelő). A “Lighting percent” azt adja meg, hogy hány százalékra kapcsoljuk fel a lámpát. Olyan fény is megadható, ami nem dimmelhető, ekkor értelemszerűen a 0-1 skálán mozognak az értékek. “Duration (mins)” mezőben az automatikus kikapcsolásnak az idejét kell megadni. A mozgásérzékelő aktiválódása utána ennyi idő elteltével fog lekapcsolni a lámpa. A “Lighting actor” legördülő listájában választható ki a vezérelni kívánt lámpa. Ha valamelyik lámpát szeretnénk a listából eltávolítani, akkor a jobb felső sarokban található piros kuka ikonnal tehetjük meg.

Ha van olyan lámpa, amelyet több érzékelővel is szeretnénk felkapcsolni (pl. hosszú folyosón két mozgás érzékelő van és mindegyikre kapcsolni szeretnénk) akkor ugyan azt a lámpát többször kell felvenni különböző érzékelőkkel.

Az oldal alján kiválasztható az, hogy mely fűtési zónákat szeretnénk ECO módba kapcsolni az éjszakai mód aktiválásakor.

Holiday mode

Ebben a menüpontban lehet majd beállítani, hogy a lakás szimulálja azt ,hogy otthon vagyunk amikor elutazunk hosszabb időre, jelenleg fejlesztés alatt van, nem használható.

Turn off timer

Ebben a menüpontban tudunk az aktoroknak automatikus kikapcsolást beállítani. Leggyakoribb falhasználása, ha egy reléről impulzus kapcsolót szeretnénk csinálni (pl. szárazkontaktos start-stop eszközök), bejárati zárak vagy automatikusan lekapcsolódó lámpák. Utóbbiakra van jobb megoldás a rendszerben máshol (pl. “Gate opening” a kapunyitásra), viszont megemlítjük a lehetőségét itt is.

WC ventilation

Ebben a menüpontban előre elkészítetten található egy WC világítás és szagelszívó vezérlés. Három világítás értéket lehet beállítani, amelyek a napszakonkénti világítás értékeket jelentik dimmelhető lámpa esetén. Ez a három időszak a “Daytime”, vagyis napkeltétől szürkületig, “Afternoon” szürkülettől napnyugtáig, valamint “Night”, ami napnyugtától napkeltéig tart.

Az automatika azokban az esetekben használható könnyen, ha található egy mozgás érzékelő, egy fényforrás és egy szellőztető a WC-ben. A “Select trigger” menüben megadjuk a beállított mozgásérzékelőt, amelyre a lámpát szeretnénk felkapcsolni. Itt megadható egy automatikus lámpa lekapcsolás is percben. A “Select ventilator”-ben megadható a szagelszívó, ami azután fog bekapcsolni, hogy a lámpa elaludt. Ezt a kikapcsolás után még el tudjuk tolni plusz idővel. A “Select lighting” egyértelműen a WC-ben található fényt jelenti. Ha több fényforrás van, akkor azok egymás mellett felvehetők.

Minden mezőben a legördülő lista csak azokat az eszközöket tartalmazza, ami ott értelmezhető, tehát ventilátorként csak olyan eszközt fogunk tudni kiválasztani, amit Devices alatt Fan-ként hoztunk létre.

Gate opening

Ez alatt a menüpont alatt vehetünk fel kapunyitásokat. Ha itt állítjuk be a kapunyitást, akkor az alkalmazáson megjelenő csempe egyben vissza is tudja jelezni az ajtó állapotát (ha azt beállítottuk).

“Select security action” (opcionális): abban az esetben ha van beállítva beléptető rendszer a Chameleonban, a biztonsági eseményeket (pl. helyes számkód beírása) fel tudjuk használni az ajtó nyitásának indítására.

“Select relay”: Azt az aktort kell itt megadni amely az ajtó nyitást fogja csinálni (mágneszár reléje, kapunyitó motor szárazkontaktja).

“Trigger time”: Itt lehet megadni, hogy mennyi időre húzza meg az relét a rendszer (pl. mágneszár esetén 5 s szárazkontakt esetén 0,5 s, amit “0.5” formátumban kell megadni).

“Select feedback” (opcionális): Garázskapuk és kocsibejárók esetén szükséges lehet automatikus visszazárás. Ebben az esetben megadható egy nyitásérzékelő, hogy tudja a rendszer vizsgálni a kapu állapotát. Ahhoz, hogy az érzékelő megjelenjen a listában “Opening sensor” típusra kell állítani azt.

“Auto closing time” (opcionális): Ha van kiválasztott visszajelzésünk, akkor itt adható meg, hogy mennyi idő elteltével küldjön még egy jelet a záráshoz a rendszer.

Példa: kódtaszeren 1234 kódra szeretnénk tolókaput nyitni az autó számára, amelyet 2 perc múlva szeretnénk hogy automatikuson visszazárjon. Létrehoztunk a biztonsági szekcióban egy “Kapunyitás” eseményt, kiválasztjuk a tolókapu start-stop szárazkontaktor reléjét, amelynek 0,5 s trigger időt dunk meg. A tolókaputól jön vissza egy érzékelő, hogy zárva van-e a kapu. Amikor az 1234 kódot beütöttük, a relét 0,5 másodpercre zárjuk, ezzel egy impulzust küldve a kapunak, ami ennek hatására elkezdi kinyitni a kaput. Ahogy kinyílik a kapu, az érzékelő jelez, ami elindítja a 2 perces időzítőt. A két perc letelte után még egy 0,5 másodperc hosszú impulzust küld a rendszer, aminek a hatására bezáródik a tolókaput.

Scenarios

Ebben a menüpontban tudunk beállítani jeleneteket, világítási képeket. Az itt megalkotott jelenetek megjelennek a mobil applikáció kezdőlapján, valamint hozzá lehet rendelni fizikális kapcsolókhoz azok aktiválását.

Példa: mozimód a nappaliban. Található egy ledszalag és egy csillár a nappaliban, valamint redőnyök. A redőnyöket szűrt fényre állítjuk (99%), a csillárt lekapcsoljuk, a ledszalagot pedig 10%-ra állítjuk.

“Name”: Ezzel az elnevezéssel fog megjelenni a felületen a jelenet.

“Is enabled”: ha szeretnénk, akkor törlés helyett letilthatjuk a jelenetet (például ha ideiglenesen szerelés miatt nem szeretnénk hogy megjelenjen a felületen).

“Is active”: A config site-on így tudjuk bekapcsolni, illetve ha valahonnan bekapcsolódik és aktív a jelenet, akkor ez jelzi (Akkor beszélünk aktív jelenetről, ha a jelenetben beállított aktorok értéke megegyezik az aktorok jelenlegi értékével).

“Change trigger(s)”: Itt tudjuk megadni azokat az eseményeket, amelyekkel lehet kapcsolni a jelenetet. Ha több triggert adunk meg, akkor bármelyik megnyomásakor kapcsolni fog, tehát VAGY kapcsolat van köztük (pl. nappaliban a mozimódnak 2 kapcsoló gombja is lehet).

“Change actor(s)”: Itt tudjuk megadni, hogy a jelenetben melyik aktorok szerepeljenek és mi legyen az új értékük. Lehetőségünk van elnevezés alapján ABC sorrendbe rendezni, kategóriánként vagy szobánként a könnyebb hozzáadás érdekében. Miután a zöld plusszal hozzáadtuk a listához, az ablak tetején az értéket is meg kell adni. Reléknél 0 és 1 a két értelmezett érték, dimmereknél 0-100, redőnynél 0-100 és a 0 a teljesen nyitott, 99 a szűrt fényt és 100 a teljesen zárt állapotnak felel meg.

Timetable

Ebben a menüben tudunk megadni idő alapú automatizációkat.

Példa: hétköznaponként szeretnénk egy lámpát este 10-kor felkapcsolni, fűtési zónát eco módba kapcsolni vagy elindítani egy öntözést.

“Name”: Később ezzel az elnevezéssel tudunk hivatkozni az automatizációra.

“A hét napjai checkbox”: Azokon a napokon fog aktiválódni, amelyek be vannak pipálva.

“Custom time/Sunset/Sunrise”: Aktiválási időpont. Custom time esetén megadható az alatta lévő mezőkben egy egyedi időpont. A Sunset/Sunrise lehetőségek előre programozott időpontokat foglalnak magukban, az év hónapjától függően.

“Select actors”: A Scenarioban leírtak alapján itt adhatók hozzá az aktorok.

“Select zones”: Itt kiválasztható, ha valamelyik zónát szeretnénk ECO módba kapcsolni vagy kikapcsolni az ECO módot.

Trigger based

Ebben a menüpontban tudunk olyan egyedi automatikákat létrehozni, amiket valamilyen esemény fog indítani és nincsen rá megfelelő előre elkészített automatika. Fontos megjegyezni, hogy ha egymás után kétszer kapunk olyan eseményt, amire automatikát írtunk, akkor az nem fogja oda vissza kapcsolni, mint a jelenetek esetében, hanem kétszer fog “bekapcsolást” eredményezni az automatikánál.

Példa: naplemente után hétköznapokon szeretnénk a kinti mozgás érzékelő hatására felkapcsolni a járda melletti fényeket 5 percre.

“Name”: Később ezzel az elnevezéssel tudunk hivatkozni az automatizációra.

“Auto off”: Miliszekundumban megadható érték, ami után az aktorokat kikapcsolja.

Két időpont és napok: Megadható egy időablak, amikor szeretnénk, hogy az automatika le tudjon futni. A példa szerint első érték: sunset, a második sunrise, a napok pedig hétfőtől péntekig.

“Triggers”: az automatikát indító esemény(ek). Ha többet adunk meg, akkor azok együttes teljesülésekor (ÉS kapcsolat) fog indulni az automatika. Például ha két mozgás érzékelő van kint, amire a fényeket szeretnénk kapcsolni, akkor kétszer kell felvenni az automatikát 1-1 érzékelővel, mert ha a kettőt beraknánk ide, csak akkor tudna felkapcsolni ha egyszerre a két érzékelő aktív. (Alternatív megoldás haladóknak: hozz létre két egy virtuális relét, amit a két mozgásérzékelő kapcsol (jelenettel vagy trigger base-del) és ezzel aktiváld az automatizációt, így ez utóbbit csak egyszer kell lérehozni.)

“Start scenario”: Ha ezt bekapcsoljuk, akkor felhasználhatunk előre elkészített jeleneteket, így nem kell újra beírni az aktorokat. Például ha van egy kültéri világítás jelenet, akkor létrehozható a két érzékelőre gyorsan az automatika és a jelenet miatt még visszajelzésünk is lesz arról, hogy aktív-e.

A “Start scenario”-tól függően a végén vagy az aktorokat vagy a jelenetet kell megadni.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani