Zigbee integráció

Módosítva ekkor Fri, 02 Jun 2023 ekkor: 04:38 PM

Bevezető: 

A Zigbee egy vezeték nélküli kommunikációs protokoll és hálózati architektúra. Lehetővé teszi az eszközök egyszerű és hatékony vezérlését, az adatok gyűjtését és elemzését. A Chameleon rendszer lehetővé teszi az ilyen eszközök integrációját, valamint az eszközöknek a mobil applikáción való megjelenését. A Zigbee-s eszközön is engedélyezni kell a kapcsolódást, majd ezt követően tudjuk folytatni az integrációs lépéseket. 


 



Konfiguráció: 

A Config site-on belül az INTEGRATIONS lenyílő listában találhatjuk a ZIGBEE menüpontot, erre kattintva megjelenik az integrációhoz szükséges oldal.  

Ezután a PERMIT JOIN gomb megnyomása után egy bizonyos ideig csatlakozási üzemmódba kerül a kontroller, ekkor jöhet létre a kapcsolat a ZigBee-s eszköz és a Chameleon között.  

Alapvetően a párosítási idő hossza 1 perc: 

 

Amennyiben szeretnénk megszakítani a kapcsolódási időszakot, a DISALLOW JOIN gomb megnyomása után le tudjuk zárni. 

 

Csatlakozás esetén az integrációs felületen bővül az eddig csatlakoztatott eszközök listája. Abban az esetben, amikor még nem csatlakoztattunk eszközt, vagy sikertelenül próbálkoztunk eddig, a lista üresen jelenik meg az alábbi üzenettel: „No Zigbee devices found”.  


 


Ezekről információt tudunk szerezni a MANAGE gomb megnyomásával, a következő adatok jelennek meg: 


 


 


A SEND CUSTOM EXPOSE gombra kattintva lehet különféle „expose”-okhoz értékeket adni. Minden eszköz online dokumentációjában megtalálható egy expose lista, amire az adott eszköz képes.  

Példa egy ilyen expose – value párosra:  


 


Jelen eseteb az expose mezőben a „local_temperature_calibration”, továbbá a 7-es érték azt jelenti, hogy 7 fokkal toljuk el a mostani hőmérsékletet. Ez csak egy példa a sok közül, az eszközhöz tartozó összes expose és az ehhez tartozó leírások megtalálhatóak az online dokumentációban. 

Maga az eszköz a DEVICES listában is szerepelni fog, valamint a mobilapplikáción is megjelenik szenzor formájában. Ez abban az esetben történik meg, ha a konfigurációs oldalon adunk nevet, illetve lokációt. A connected lenyíló listában pedig a „connected” lehetőség kiválasztása szükséges ahhoz, hogy bármilyen automatizációban használhassuk az eszközt. 


 


Relays menüt lenyitva a következő adatokat láthatjuk: 


AlakzatAlakzatAlakzat 


A nyilakkal jelölt mezőket kell kitölteni, hogy fel tudjuk használni szenzorként, illetve triggerként automatizációkban. AUTOMATIONS -> TRIGGER BASED -> TRIGGERS: megjelenik a listában actorként. 


 


A létrejött eszköz felhasználása triggerként: 

A létrejött szenzorokat ezek után felhasználhatjuk triggerként automatizációkra: ha senki nincs otthon, így a fogyasztás 0W, akkor kapcsoljon ki a rendszer. Ehhez a ZigBee-s termosztát csatlakoztatása után az AUTOMATIONS -> TRIGGER BASED menüpontra kattintva létre tudunk hozni egy új triggert. Ehhez a triggers menüpontban válasszük ki a ZIGBEE-s eszköz teljesítményi értéket, majd a kívánt felső / alsó érték után már használhatjuk is triggerként. 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani