DALI világításvezérlés Chameleon-nal

Módosítva ekkor Thu, 18 Aug 2022 ekkor: 10:30 AM

DALI egy világításvezérlési szabvány. Nagy rendszereknél sokat lehet vele spórolni a kábelezésen, még akkor is, ha az egyedi lámpatestek kicsit drágábbak is a mindegyikbe külön beépített DALI előtét miatt. Más aktorra (switch, dimmer) viszont nincs szükség, csak 64 lámpánként kell egy vezérlő.

A kábelezés két részből áll:

  • van egy erősáramú rész, ahol tipikusan 3×1,5-es tápot direktben kap minden eszköz, az egymás mellett lévő lámpák tipikusan felfűzve,
  • van egy törpefeszültségű vezérlő érpár, ez maga a DALI busz.

A különböző feszültségszint miatt a kettőt vagy külön csövezzük vagy használjunk itt is 4kV-os buszkábelt.

Szükségünk lesz tehát egy DALI vezérlőre, amit RS232-n kötünk a Chameleon controllerre. Több típust is használtunk már:

 

A Tridonic sajnos kifutó típus, már nem rendelhető, áttértünk a Lunetone-ra. Ebből elég sok változat létezik, nekünk az kell, ami sima DALI (nem LUBA), van benne integrált tápegyés (PS), utána a keskeny és a széles változat közül már valószínűleg mindegy melyiket választod, mi a keskenyt teszteltük (Art. Nr. 24166096-PS-HS).

Leírás itt.

Vegyük észre, hogy a DALI busz két vezetéke nem felcserélhető, tehát szokjuk meg, h pl. a sárga a + és a fehér a - (lásd CAN bekötés).

Ha a controlleren lévő RS232-(ke)t másra akarod használni, vagy 1.0-ás controllered van és 2 DALI buszod (64-nél több eszközöd), akkor használj USB-soros átalakítót! Ezekből nagyon sokféle van, 2000-8000 Ft tartományban. A Linux kernel szinte mindegyikkel tud működni, de ha ugyanezt akarod használni a DALI busz címzésére is a notebookoddal és nincs egy bejáratott átalakítód, akkor érdemes olyat venni, ami Win10 alatt is működik. Az olcsóbbakra ez ált. nem igaz, sok régi chip-nek nincs Win10-es drivere. Ami nekünk bevált: https://www.aten.com/global/en/products/usb-&-thunderbolt/usb-converters/uc232a/
Arra figyeljetek, hogy a fenti oldalról letölthető drivert fel KELL tenni, különben a Windows saját driverével jó eséllyel kék halált fogtok kapni.

Az RS232 bekötése a szokásos három vezetékes. A GND-k közösek, a TX és RX viszont mindig az eszköz szempontjából feliratozott, tehát ami egyik oldalon vétel, az a másikon adás, a TX-et RX-szel kötjük szembe (keresztben).

A Lunatone oldalon csavaros a bekötés, a soros-USB átalakítón pedig DB9 van. Ha nem akarunk forrasztani, akkor használjuk a PRT3-ak bekötésénél már megszokott átalakítót:

A PRT3-as bekötésnél nem volt lényeges a csatlakozó ház, itt viszont kötelező, mert a controller környékén rengeteg az idegen feszültség. A fenti csatlakozónál a zsákmenetes anyákat el kell távolítani, mert az ATEN-en lévőkkel együtt nem férnek el egymással szemben.

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani