Manage virtual devices

Módosítva ekkor Wed, 10 May 2023 ekkor: 10:58 AM

Bevezetés: 

Virtuális eszközök lehetővé teszik olyan elemek használatát, amelyek a valóságban nincsennek a rendszerhez kötve. Ezen keresztül valósul meg a legtöbb 3. fél által gyártott eszköz integrációja, illetve a virtuális eszközök segítségével különböző automatizációs folyamatokat lehet megvalósítani, alapvetően ezeknek köszönhető a Chameleon rendszer rugalmassága. 

A Chameleon rendszer képes együttműködni más rendszerekkel oly módon, hogy a Chameleon rendszer funkcionalitását HTTP hívásokkal elérhetővé teszi, ezt a funkciót REST API SERVICE- nek nevezzük. A REST API vagy az RS-232 interfészen keresztül lehetőségünk van létrehozni, illetve vezérelni a virtuális eszközöket, melyek ki- és befelé is tudnak kommunikálni a rendszer felé. 

Az egyes virtuális eszközök ID mezőjére mozgatva a kurzort megjelenik az eszköz STATE REGISTR ID-ja, amit a REST API-n való vezérléshez használhatunk. A GET paranccsal tudjuk az információkat elérni, a PUT paranccsal tudjuk módosítani az eszköz beállításait. 

A 'HTTP on url', 'HTTP off url' és 'HTTP send message' mezőkben a következő változókat használhatja a virtuális eszközre vonatkozó információk átadására az üzenet vagy url mezőben: 

  • {id} - regisztrációs azonosító  
  • {value} - regisztrációs érték 


Eszközök: 

VIRTUAL SWITCH  

Virtual switch egy kapcsoló bemenet, amely a rendszer szempontjából ugyanúgy viselkedik, mint a valós kapcsoló, ugyanakkor lehetőséget biztosít az okosotthon programozók számára, hogy más eljárások például HTTP hívások értékét tárolják el benne. A virtuál switch csak igaz hamis értéket vehet fel. Példaként egy lámpa kapcsolójaként lehet használni, igaz érték esetén lenne felkapcsolva. 

A képen szöveg látható 
Automatikusan generált leírás 

 

VIRTUAL INPUT  

A virtual input tulajdonképpen a rendszerben az analóg input funkcionalitását fedi le analóg modul nélkül. A rendszer itt is lehetőséget biztosít az okosotthon programozók számára, hogy HTTP hívásokon keresztül értékeket állítsanak be. A virtual Input regiszter 0-256 közötti értékeket vehet fel. 

 

VIRTUAL THERMOSTAT

Virtuál thermostat használatával lehetőség nyílik arra, hogy a rendszer egyéb érzékelői által szolgáltatott adatokból például külön telepített hőmérő modulok adataiból előállítani a rendszer fűtésvezérléséhez szükséges adat csomagot. 

 

VIRTUAL SHUTTER  

Virtual Shutter képes összekötni külső gyártó shutter eszközeit a Chameleon rendszerrel. A külső eszközt soros vagy HTTP REST API interfészen szabályozza.  

 

VIRTUAL DIMMER  

A Virtual Dimmer lehetővé teszi a Chameleon rendszer számára, hogy harmadik fél világítási rendszereit sajátjaként használja. A világítási rendszernek DALI vagy KNX vagy HTTP kapcsolódási pontot kell szolgáltatnia. A beállításoknál megadhatjuk a fényerősség mértékét, ami 0 és 100 között lehet.  

 

VIRTUAL NONC  

Virtuális NONC egy kapcsoló bemenet, amely a rendszer szempontjából ugyanúgy viselkedik, mint a valós kapcsoló, ugyanakkor lehetőséget biztosít az okosotthon programozók számára, hogy más eljárások például HTTP hívások értékét tárolják el benne. A virtuális NONC csak igaz hamis értéket vehet fel. 

 


Virtuális eszközök hozzáadása: 

Az INTEGRATIONS lenyíló menü alatt találjuk meg a MANAGE VIRTUAL DEVICES menüpontot.  

 

itt lehet új virtuális eszközöket (virtual device) létrehozni: 

 

  

A létrehozás során az alábbi információkat lehet / kell megadni: 

A virtuális eszköz típusának kiválasztása:  

A SELECT VIRTUAL DEVICE mezőben választható ki, hogy milyen típusú virtuális eszközt akarunk létrehozni. 

 

Kiválaszthatjuk, hogy milyen autentikációval hozzuk létre a virtuális eszközt. 

 

A „Manage virtual devices” menüpontban megtalálhatók a már létrehozott virtuális eszközök. Az eszközök alapadatai (név, jelszó, típus) itt módosíthatók. Továbbá itt van lehetőség az eszköz eltávolítására/törlésére.  

 

 

Létrehozott virtuális eszközök helye 

A létrehozott virtuális eszközöket (virtual device) a Devices menüpontban találhatjuk meg. A létrehozáskor kiválasztott típustól (pl.: switch, shutter, dimmer, …) függetlenül itt végezhető el az eszköz paraméterezése. 

A paraméterek lehetnek a következők: 

 

Device settings: 

  • Name: eszköz elnevezésére ad lehetőséget 
  • Location: a virtuális eszköz helyének meghatározása 

Hely és név megadása esetén a mobilalkalmazásból is láthatóvá és vezérelhetővé válik.  

 

Relays: Ebben a pontban adható meg a relével kapcsolatos beállítások. Az itt megadott paraméterek a felhasználási szándéktól függenek. 


  • Value: ezzel is lehet kapcsolni a beépített eszközt 
  • Name: a relé elnevezésére szolgál 
  • Location: a helyének megadása 
  • Device: a relé típusának beállítása 
  • Category: kategória beállítása 
  • Icon: az applikációban megjelenő ikon azonosítószáma adható meg 
  • Hidden: megjelenik-e a relé a mobilapplikációban  
  • Connected: Az eszköz portjának csatlakoztatva vagy nem csatlakoztatva állapot adható meg itt. 

Minták, példák a virtuális eszközök létrehozására: 

A REST API dokumentációban található kontroller összekötési folyamatot olvasva láthatóvá válik az értékek tárolása, illetve ezek közvetítése is. 

 

 

 

 

 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani