Chameleon controller fiók vs Cloud fiók (és annak regisztrálása)

Módosítva ekkor Tue, 20 Dec 2022 ekkor: 02:44 PM

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan tudunk csatlakozni ahhoz a felhő fiókhoz, amellyel extra funkciókat érhetünk el a Chameleon Controllerbe való bejelentkezésen kívül!


Elöljáróban tisztázzuk a különbségeket a két fiók között:


Controller fiók:

  • Controllerbe való bejelentkezésre használjuk.
  • Az első Controller fiókot a Chameleon Controller admin site/konfigurációs site-on tudjuk létrehozni, majd ha már ebbe bejelentkeztünk mobil applikáció segítségével, akkor a mobilról további fiókok hozhatóak létre.
  • Az adatvédelmi feltételek elfogadása minden esetben bejelentkezéskor történik (mivel regisztrációkor másnak a nevében nem tudnánk elfogadni a feltételeket).
  • A rendszer cloud fiók nélkül is elérhető lokális hálóról és távolról is.
  • Amennyiben további felhasználót szeretnénk meghívni a Controller vezérléséhez, akkor profilt kell készítenünk neki (Settings>Access vagy Beállítások>Hozzáférések opciónál). Meg kell adnunk az új fiókhoz az email címet, jelszót, felhasználói jogosultságot. Opcionálisan adhatnunk meg számkódot, proxy kártyát vagy indíthatunk ujjlenyomat felvételt is, de akár azt is megadhatjuk, hogy az adott fiókba csak bizonyos idő intervallumig tudjanak belépni (pl. AirBNB).
  • Amennyiben egy fiókba több készüléken is be vagyunk jelentkezve, úgy a kezdőlap és a beállítások (pl. értesítés) szinkronizálódnak a készülékek között.
  • Kijelentkezéshez a Settings>Advanced settings (Beállítások>Haladó beállítások) funkciót tudjuk használni, majd a megjelenő felületen alul az Remove Home(Otthon törlése)-ra kattintva kijelentkezünk a Controllerből.
    • Tipp: Az otthon törlése funkció nem a Controlleren található beállításokat törli, kizárólag kijelentkezésre szolgál.
      • A Controlleren található adatokat, beállításokat kizárólag konfigurációs felületről lehet törölni, a Factory Reset funkció segítésgével.


Cloud fiók:

  • Felhő fiókba való bejelentkezéshez használjuk (többlet szolgáltatások).
  • A fiókot csak mobilalkalmazásból tudjuk létrehozni, a lentebb ismertetett módszerek segítségével.
  • A regisztrációkor történik az Felhasználási feltételek elfogadása.
  • Ezen fiók megléte nem befolyásolja a Controller távoli elérhetőségét, hiszen azt egy másik szerveren futtatjuk át.
  • Ezen fiókból kijelentkezni a Log Out gomb segítségével lehet, a fiókot törölni pedig a cikk alján ismertetett módszer segítségével (Delete profile).
  • Egy Controller egyszerre csak egy felhő fiókhoz tartozhat! Chameleon rendszer telepítésekor, amennyiben nem ugyanaz a telepítő és a végfelhasználó személye, ne csatoljuk hozzá a telepítői Cloud fiókhoz a Controllert!
  • Cloud fiók többlet szolgáltatásai (A Controller fiókon felül):
    • Amennyiben rendelkezünk felhő fiókkal, úgy további vendégeket, felhasználókat már email cím segítségével is meg tudunk hívni a házunkhoz (nem kell előre jelszót megadni), hiszen ilyenkor egy meghívó linket küld ki a rendszer megadott email címre, amivel aktiválni lehet a fiókot, majd később jelszót megadni.
    • Több Controllert is hozzá tudunk csatolni/szinkronizálni egy Cloud fiókhoz. Ennek köszönhetően, ha több készüléken szeretnénk az összes házat látni újra, akkor elég csak a felhő fiókba bejelentkezni, nem szükséges az összes Controllerbe egyesével hitelesíteni. A Controllerek közötti váltáskor nem szükséges jelszó hazsnálata.
    • Társasházi funkciók érhetőek el, amennyiben az adott társasházban kiépítésre került Uphome rendszer, továbbá a Controlleren engedélyezve lett ez a funkció.
    • És még megannyi extra szolgáltatás bevezetését tervezzük, többek között foglaló a környéken elérhető, rendszerbe regisztrált szolgáltatások foglalhatósága (pl. kertész, takarító és egyéb szakemberek).



A folyamat:

Amennyiben még nem adtunk hozzá se Controllert, se Cloud fiókot a mobilalkalmazásunkhoz, úgy az alábbi képernyő fog minket fogadni:


 



A Login (Bejelentkezés) gombra kattintva (bal kép) a bejelentkezési lehetőségeket jönnek fel (jobb kép), ahol többek között lehetőség van:

  • A Controllerhez szállításkor mellékelt QR kódot bescannelve eljuthatunk a Controllerbe való bejelentkezéshez.
  • Amennyiben nincs meg ez a QR kód, de tudjuk a Controller címét (8 karakter folytonosan beírva, "-" jelek nélkül), akkor a Connect to Chameleon manually (manuálisa csatlakozás)-t választva ugyancsak a Controllerbe való bejelentkezéshez jutunk el.
  • A Scan your local network (Keresés helyi hálón) opció cska akkor működik, ha egy hálózaton (Wi-Fi)-n vagyunk a Chameleon Controllerrel., ilyenkor megint a Controller-be jelentkezünk be.
  • Amennyiben a Cloud Loginra (Felhő bejelentkezés) nyomunk, úgy a felhőbe való bejelentkezést érjük el, amely felület máshogy néz ki, mint a Controllerbe való bejelentkezés!

Controllerbe való bejelentkezés:

Ezt a felületet úgy tudjuk megkülönböztetni a felhő fiókba való belépéstől, hogy ide a fentebb említett gombok megnyomásával vagy QR scannelésével tudunk eljutni. Fontos szempont, hogy ennél a felületnél kiírja a My Home helyén a saját otthonunk nevét, amelyet a Beállítások>Haladó beállításoknál tudunk megadni felülről az első mezőben (Otthon neve).


Itt a bejelentkezési adatok megadását követően el kell fogadnunk az Accept Data Privacy (Adatkezelési feltételek) lehetőséget, enélkül nem enged tovább a felület. (A felhő fiókba bejelentkezés során ilyen lehetőség nincs, mivel azt a regisztrációkor kell elfogadni. Controller fiók esetén a regisztráció telepítő által a Controller konfigurációs oldalán végezhető el.).

  • Amennyiben ezen a felületen rossz adatokat adunk meg, akkor arra figyelmeztetni fog a rendszer egy Given Email address or Password is invalid (Rossz email vagy jelszó lett megadva). Amennyiben mindent helyesen adtunk meg, a Chameleon otthonunkba bejutottunk!

Controller/otthon csatlakoztatása a felhő fiókhoz:

Amennyiben az adott Controllert, házat hozzá szeretnénk csatolni a felhő fiókunkhoz, úgy a Settings>Current Home (Beállítások>Kiválaszott Otthon)-nál az adott otthon neve mellett megtalálható felhő ikonra kell kattintani, amivel megtörténik a szinkronizálás.


Cloud fiókba való regisztráció/bejelentkezés:

Amennyiben a fentebb említett login lehetőségek közül a Cloud login (Felhő bejelentkezés) lehetőséget választottuk az alábbi felülettel találkozunk, ahol lehetőségünk van bejelentkezni (Sign in) vagy, ha még nincs fiókunk akkor regisztrálni (Sign up).

A választástól függően (Sign in/Sign up) két felület jöhet elő:


  • Az első (bal) képen a bejelentkezést találjuk (itt nem kell Adatkezelési tájékoztatót elfogadni), a második képen (jobb) viszont el kell fogadni a felhasználási feltételeket (Accept Terms & Conditions)! 
  • Amennyiben a bejelentkezéskor rossz adatokat adunk meg, vagy nincs még fiókunk, úgy Login creditentials invalid (felhasználói hitelesítési adatok helytelenek) üzenetet fogjuk kapni. Ez egy fontos eltérés a Controllerbe való bejelentkezéstől!
  • Azt, hogy van e már felhő fiókunk, úgy tudjuk ellenőrizni, ha a Forgot Password (elfelejtett jelszó) opciónál beírjuk az email címünket, és figyeljük, hogy érkezik e email a szervertől, benne egy reset linkkel. Figyelem: Érdemes a SPAM mappát is leellenőrizni, mert tapasztalataink szerint Gmail, Outlook esetén többször ide kerültek már az emailek.
    • Egy ehhez hasonló email-t kell keresnünk a szervertől:
    • Itt a linkre kattintva kétszer meg kell adnunk az új jelszót, amely onnantól kedve élni fog.


A regisztráció folyamatot tovább léptetve a rendszer lehetséges, hogy kérni fog még egy bejelentkezést a felhőbe, az előtte megadott email és 2x megadott jelszó segítségével. Ezt követően beléptünk a Cloud fiókba. A rendszer emellett kérhet egy email címre érkező megerősítést, amelyet ugyancsak érdemes leellenőrzni a SPAM mappában is.


A regisztráció után megadhatunk további adatokat is, mint például cím (későbbiekben számlázási adatok), név, telefonszám:




Cloud fiók törlése:

Amennyiben szeretnénk törölni ezt a fiókot, úgy a jobb oldali képen található Delete Profile (Profil törlése) folyamatot tudjuk elindítani, majd az alábbi lépéseket végig vinni:


  1. A rendszer megkérdezi, hogy biztosan szeretnénk-e a profilt törölni (Ha biztos, a Next (tovább) gombra kell kattintani):
  2. Ezt követően a rendszer kiírja, mi fog történni, a fiók törlésekor (ha biztos, és tudomásul vettük a leírtakat, akkor be kell kattintani a csúszkát, így kattinthatóvá válik a Next (tovább) gomb:
  3. Ezt követően egy végső megerősítést kér a rendszer (Amennyiben továbbra is szeretnénk törölni a profilt, a Delete my profil (Profil törlése) opciót kell választanunk:

Ezt követően a rendszer kidob a beállításokra, és törölt, minden fiókhoz kapcsolt controllert is.




Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani